ΑΚΑΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ Δ

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ ΑΚΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ - ΘΑΝΑΤΟΣ Δ

 Η ψευδαισθητική, διευρυμένη κατοχή ταυτότητας, είναι ζωή, όπως την εννοεί ο άνθρωπος. Με έναν παρεξηγημένο τρόπο η ζωή γίνεται αισθητή μέσω της κατοχής και η ίδια η κατοχή εκλαμβάνεται ως μια δική της ταυτότητα. Όταν η ζωή αισθάνεται ότι κατέχει το σώμα και προσγειώνεται πάνω σε αυτή την αυταπάτη που είναι το σώμα, τότε ο ανθρώπινος νους λέει ότι αυτό είναι ζωή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν αισθάνεται ότι κάτι κατέχει ή ότι διαθέτει πλούτο και αυτός ο πλούτος είναι μέρος της ταυτότητάς της, είναι μια εξαπατημένη ζωή. Ομοίως, όταν αισθάνεται το όνομα και τη φήμη, τις ανταμοιβές και τα βραβεία που κατέχει και η ίδια η κατοχή γίνεται μέρος της ταυτότητάς της, είναι μια παραπλανημένη ζωή. Η ζωή συνεχίζει να παραπλανάται με τόσα πολλά πράγματα, αλλά εδώ μιλάμε για την ιδέα της κατοχής, της κτήσης και καθώς πηγαίνει όλο και βαθύτερα στην αυταπάτη αυτή, η ίδια η κατοχή γίνεται μέρος της ταυτότητάς της. Ο θάνατος έρχεται ως μια μεγάλη γιορτή και απελευθέρωση από την παραπλανημένη, άσκοπη ψευδαίσθηση και την ψευδή ταυτότητα. Είναι μια μεγάλη ανακούφιση όταν, οποιοδήποτε μέρος από σας, αυτό που νομίζετε ως εσείς, απομακρύνεται μακρυά από σας. Η αλήθεια - που ποτέ δεν ήταν μέρος σας - σας υπενθυμίζεται μέσω του θανάτου.
μαχαντεβα
 Κατανοήστε λοιπόν ότι, όταν αφαιρούνται χρήματα από εσάς, όταν αισθάνεστε τον πόνο, ότι κάποιο μέρος της ταυτότητάς σας πεθαίνει, είναι ένα μάθημα για σας ότι ποτέ δεν ήταν μέρος σας. Ήταν η ιδέα της κτήσης, της κατοχής, που σας είχε παραπλανήσει και σας είχε δώσει μια ψεύτικη ταυτότητα που τελικά την κάνατε μέρος σας. Όταν το όνομα και η φήμη απομακρυνθούν από εσάς, σας υπενθυμίζεται η αλήθεια, ότι δηλαδή, όλα αυτά ποτέ δεν ήταν μέρος σας. Ήταν η ιδέα της κατοχής που έχετε και εξ αιτίας της αυταπάτης αυτής, τα αποκτήματα γίνονται μέρος της ίδιας της ταυτότητάς σας. Το ίδιο μάθημα παίρνετε, όταν σας υπενθυμίζεται ότι το σώμα στο οποίο οι πολλαπλές ταυτότητες σας συνεχίζουν να μεγαλώνουν, ο εγκέφαλος στον οποίο βιώνετε την αντίληψη των πολλαπλών σας ταυτοτήτων, όταν όλα αυτά αφαιρεθούν από εσάς, τότε καταλαβαίνετε ότι οι πολλαπλές σας ταυτότητες και κτήσεις που σας δίνουν αυτό το ψευδαισθητικό συναίσθημα, ποτέ δεν ήταν μέρος σας.
 Ένα ον θα πρέπει να θυμίζει συνεχώς στον εαυτό του να μην ταυτίζεται με οποιαδήποτε κατοχή. Η μη κατοχή και η μη ταυτοποίηση με τα υπάρχοντα, είναι ο δρόμος της απάρνησης. Ακόμη και έχοντας τα υπάρχοντα αλλά έχοντας τη σαφήνεια ότι τα υπάρχοντα δεν αποτελούν μέρος της ταυτότητάς σας, είναι η πορεία ενός grihastha, του γιόγκι δηλαδή που αφοσιώνεται στην οικογένεια (το αμέσως επόμενο επίπεδο είναι το sannyasa, σε αυτό δηλαδή που εθελοντικά αποσπάται κανείς από τις εγκόσμιες ευθύνες και παραιτείται από τις υλικές ανέσεις). Είτε παίρνετε το μονοπάτι του grihastha μέσα από τις ευθύνες της οικογένειας, έχοντας υλικά αγαθά ή τον δρόμο της αποκήρυξης τους, η σημαντική αλήθεια που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν θα πρέπει να αφήσετε τίποτα να γίνει μέρος, της έτσι κι αλλιώς μη αληθινής και παραπλανημένης ταυτότητάς σας. Είτε κατέχετε είτε όχι, δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν μέρος της ταυτότητάς σας που είναι ήδη παραπλανημένη. Όταν παραπλανάστε προσδιορίζοντας τον εαυτό σας  με βάση το σώμα, τότε το ίδιο το σώμα είναι κτήση σας. Αλλά, όταν προσδιορίζετε την κατοχή του σώματός σας ως ταυτότητά σας, τότε αρχίζει η αυταπάτη της ταυτότητας.
 Όταν η αυταπάτη της ταυτότητας ξεκινά, τότε οδηγεί στην αυταπάτη των πολλαπλών ταυτοτήτων, όπως τον προσδιορισμό του εαυτού σας με τον πλούτο σας, με το όνομά σας και τη φήμη σας και με όλες τις άλλες κατοχές σας. Ο θάνατος είναι μια ισχυρή υπενθύμιση, είναι ένας μεγάλος γκουρού για να καταλάβετε ότι όλα αυτά δεν ήταν ποτέ μέρος σας, αυτά ποτέ δεν ήταν μέρος της απατηλής ή παραπλανημένης σας κατανόησης. Έτσι, χαλαρώστε από την ψευδαίσθηση του να συσχετίζεται τα υπάρχοντά σας με την ταυτότητά σας. Οι κατοχές είναι κατοχές, δεν είναι η ταυτότητά σας. Η ταυτότητα πρέπει να βιωθεί πέρα ​​από οτιδήποτε έχετε. Η κατοχή δεν περιλαμβάνει, ούτε ανταγωνίζεται, ούτε εκπληρώνει ή οδηγεί προς την εμπειρία της πραγματικής ταυτότητας. Μερικές φορές τα υπάρχοντά σας προσπαθούν να ανταγωνιστούν την ταυτότητά σας. Τα υπάρχοντα που ανταγωνίζονται την αρχική ταυτότητά σας είναι ασθένεια. Όταν το σώμα σας, ανταγωνίζεται την πρωτότυπη ταυτότητά σας, ο ανταγωνισμός αυτός είναι ασθένεια, όταν το μυαλό σας ανταγωνίζεται με την πρωτότυπη ταυτότητά σας, αυτό είναι κατάθλιψη. Όταν τα υπάρχοντά σας ανταγωνίζονται την πρωτότυπη ταυτότητά σας - σκεφτείτε, οι ίδιες οι ιδιοκτησίες σας δεν έχουν ανεξάρτητη ζωή, έχουν μόνο τη ζωή που λαμβάνουν από μια ταυτότητα πηγής, δηλαδή από εσάς- όταν τα υπάρχοντά σας αρχίζουν να ανταγωνίζονται μια ταυτότητα πηγής, τότε αυτός ο ανταγωνισμός είναι διαστροφή.
 Έτσι, ο θάνατος με σαφήνεια και έξυπνα καθαρίζει τον εσωτερικό σας χώρο. Σας κάνει να καταλαβαίνετε πολλά πράγματα που ποτέ δεν ήταν μέρος της ταυτότητάς σας, αλλά που υποθέσατε ότι ήταν μέρος αυτής, λόγω του βιώματος της κατοχής αυτών των πραγμάτων. Οτιδήποτε δεν σας λέει 'όχι', αισθάνεστε ότι το κατέχετε. Δυστυχώς επειδή τα πράγματα δεν έχουν καμία βούληση να σας πουν όχι, η θέλησή σας τα κατέχει, τα αποκτά, τα διακατέχει. Όταν η θέλησή σας κατέχει κάτι, μπαίνετε τότε στην αυταπάτη ότι αυτά είναι κομμάτια από εσάς. Το να θυμάστε ότι αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να σας πουν 'όχι', δεν είναι μέρος σας, είναι unclutching, αποταύτιση. Θυμηθείτε, μπορεί να κατέχετε διάφορους τίτλους, αγαθά και ότι άλλο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν μέρος της ταυτότητάς σας, μπορεί να έχετε την κυριότητα, αλλά δεν μπορείτε να συνταυτιστείτε, να ταυτοποιηθείτε πάνω τους, συμπεριλαμβανομένου του σώματός σας που είστε απλά μόνο ο ιδιοκτήτης. 
 Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας αυτή τη μεγάλη αλήθεια, ως μια φυσική διαδικασία, είναι θάνατος. Ο θάνατος εξακολουθεί να συμβαίνει πολλές φορές συνεχώς στη ζωή σας επειδή έχετε πολλές ταυτότητες. Χρειάζεται μόνο να έχετε την πλήρη συνειδητοποίηση για να αντιληφθείτε, να έχετε την εμπειρία και να ζήσετε μέσα από όλους αυτούς τους πολλαπλούς θανάτους που συμβαίνουν. Όταν έχετε την ευαισθητοποίηση, τη συνείδηση, ότι βιώνετε πολλαπλούς θανάτους κατά τη διάρκεια της ζωή σας, τότε περνάτε συνεχώς από συνειδητούς θανάτους. Όταν περνάτε μέσα από συνειδητούς θανάτους συνεχώς, συμβαίνει ένα μεγάλο συνειδητό καθάρισμα μέσα σας. Η συνεχής συνειδητή κάθαρση είναι ζωντανή διαφώτιση. Μόλις καθαρίσετε εντελώς τη συνείδησή σας και παραμείνετε καθαροί είστε jeevan mukta, εκπέμπετε φώτιση. Κατανοήστε την αλήθεια - ο θάνατος που συμβαίνει συνεχώς σε εσάς συνειδητά, είναι απλώς για να σας υπενθυμίσει την αρχική σας καθαρότητα και να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην καθαρότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Χθες εξηγήσατε το διαλογισμό nirbhaya (αυτός που είναι χωρίς φόβο), διαλογισμός του θανάτου. Πώς φανερώνουμε τον υποσυνείδητο και ασυνείδητο φόβο και την απληστία κατά τη διάρκεια του διαλογισμού αυτού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν καθημερινά πάλι και πάλι κάνουμε αυτόν τον διαλογισμό, φυσιολογικά σε μερικές μέρες τα υποσυνείδητα και ασυνείδητα μοτίβα ανοίγουν. Στον κοσμικό νόμο δεν υπάρχει διαχωρισμός υποσυνειδήτου ή ασυνειδήτου. Είναι μόνο τα βαθύτερα στρώματα που ονομάζετε ως υποσυνείδητα ή ασυνείδητα στα οποία δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τα χέρια σας αμέσως. Αν συνεχώς ξεφλουδίζετε τα μοτίβα σας φτάνετε σε αυτό που λέτε υποσυνείδητο ή ασυνείδητο. Δεν υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστή διαδικασία διαφορετική από την απλή Nirbhaya Dhyan.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Μιλήσατε για τον πλανήτη (bhooloka). Τι ακριβώς εννοείτε λέγοντας ότι η Γη είναι μια έντονη προβολή και ότι η 'κόλαση' και ο 'παράδεισος' είναι μια λίγο υψηλότερου επιπέδου προβολή; Μήπως αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να βρεθεί (να κατανοηθεί) ότι η Γη είναι μια προβολή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εμπειρία της αυταπάτης, της ψευδαίσθησης και η εμπειρία όλων των άλλων ακραίων καταστάσεων είναι πιο εύκολο να βιωθούν στον πλανήτη. Στη Γη μπορείτε να δοκιμάσετε επαρκώς τον πόνο και το αντίθετο άκρο του, την απόλαυση, χωρίς καμιά δυσκολία. Σε αυτό που μετά τον θάνατο η ψυχή το βιώνει ως 'κόλαση', δεν μπορείτε ποτέ να απολαύσετε την ηδονή, ούτε και στον 'παράδεισο' δεν μπορείτε ποτέ να αισθανθείτε τον πόνο. Όταν δεν βιώνονται τα αντίθετα άκρα, η αυταπάτη συνεχίζει να σας παραπλανά. Η διάψευση όλων των προσδοκιών συμβαίνει μόνο όταν βιώνονται τα αντίθετα άκρα. Όταν συναντήσετε την ευχαρίστηση, συμβαίνει η διάψευση του πόνου. Όταν αισθανθείτε πόνο, συμβαίνει η διάψευση της ευχαρίστησης. Και οι δύο εμπειρίες θα σας δώσουν τελικά την συνειδητοποίηση ότι και οι δύο είναι ψευδαισθήσεις, οι οποίες όμως μπορούν να συμβούν εύκολα μόνο στο ανθρώπινο σώμα και στον πλανήτη γη.
 Επειδή ποτέ δεν συμβαίνει πόνος στον 'παράδεισο', τα άτομα δεν τον αντιλαμβάνονται και δεν απογοητεύονται, έτσι συνεχίζουν να παραμένουν, να κατανοούν και να σκέφτονται, ότι αυτή η ευχαρίστηση είναι αιώνια. Επειδή η απογοήτευση δεν συμβαίνει, δεν αναζητούν την απόλυτη πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει στην 'κόλαση', επειδή η διάψευση του πόνου δεν λαμβάνει χώρα ούτε σε μια στιγμή ευχαρίστησης, έτσι τα άτομα εξακολουθούν να παραμένουν με την αίσθηση ότι η κόλαση είναι αιώνια. Αυτός είναι ο λόγος που οι υπάρξεις που είναι στην κόλαση ή στον παράδεισο αισθάνονται ότι είναι αιώνια εκεί.
 Μόνο στην Γη βιώνεται η αλήθεια της εφήμερης συγκριτικής πραγματικότητας. Έτσι, όποιος θέλει να βιώσει την υπαρξιακή πραγματικότητα, η οποία είναι πέρα ​​από την εφήμερη και συγκριτική πραγματικότητα, θα πρέπει να προσγειωθεί στη Γη, γιατί ο πλανήτης είναι το λεπτότερο στρώμα που είναι δυνατόν να διαπεραστεί για να εισέλθετε ως ψυχές με τα πρότυπά σας, τις σαμσκάρες και τα εγγράμματά σας. Οποιονδήποτε χώρο δημιουργείτε για να βιώσετε και τα δύο άκρα, ξανά και ξανά θα σας κάνει να εμπλουτίσετε και να επεκτείνετε τη συνείδησή σας. Όλων των μεγάλων δασκάλων τα 'πόδια', σας κάνουν και βιώνετε και τα δύο άκρα συνεχώς. Τα ενεργειακά τους πεδία είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται συνεχώς αντιληπτά και βιώνονται και τα δύο άκρα ενώ η ολοκλήρωση και η αφύπνιση που γίνονται μέσα σας κατόπιν αυτών των διαδικασιών συμβαίνουν πολύ γρήγορα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Στο χθεσινό σάτσανγκ μιλήσατε για τις καταστάσεις της εγρήγορσης και του βαθύ ύπνου. Πώς μπορούμε να περάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου σε κατάσταση βαθύ ύπνου και ποιες πρακτικές θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε από τον βαθύ ύπνο απευθείας στην κατάσταση εγρήγορσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο διαλογισμός θανάτου είναι αρκετός. Μπορείτε επίσης να κάνετε πριν τον ύπνο την πρακτική της αποσύνδεσης (unclutching) και ajapa-japa, δηλαδή να ψέλνετε κάποιο μάντρα, να το συνειδητοποιήσετε, να το αποστηθίσετε και να το ψέλνετε έχοντας μια βαθιά και συνεχή συνειδητοποίηση. Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν την ποιότητα και τη ποσότητα του χρόνου που ξοδεύετε στα όνειρα και να αποκοιμάστε απευθείας. Ακόμη κι αν κοιμηθείτε άμεσα και βγείτε από τον ύπνο απευθείας και περάσετε στην κατάσταση της αφύπνισης, μπορεί να βοηθήσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία, αλλά αυτό δεν είναι χρήσιμο για την αφύπνισή σας. Για τον Διαφωτισμό αυτό που βοηθά είναι να πέφτετε απευθείας στην κατάσταση turiya και βγαίνετε πάλι απευθείας από αυτή είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει.